неделя, 27 юли 2008 г.

2914: Vihren for Dummies...

Вихрен е любимият ми връх. Засега...

Качвал съм го повече от всеки друг планински първенец и се надявам да продължа да го качвам поне веднъж годишно.


Три са основните маршрути - (1) от хижа Бъндерица, (2) от северния склон, т.е. през Кончето, и (3) безспорно най-популярният - през хижа Вихрен. Едноименната хижа е на около половин час път от Банско, което означава, че можете да пиете кафе в 07:00 на изхода на София и, с малко по-агресивно каране и добра крачка след това, да бъдете на върха преди да е станало обяд. Това е напълно реалистично, но леко излишно юркане. Друго си е човек да пристигне предната вечер на една от двете хижи, да хапне и пийне, 7-8 часа здрав сън и да щурмува върха.


Основните неща, които покорителят трябва да има предвид, са следните:

- лятната маркировка е лесна за проследяване, дори пътеката "сама води". Все пак, не си и помисляйте за прибиране по тъмно. Дори да имате челници, топли дрехи и GPS. Преди 5-6 години заради лоша преценка (и крайно некадърен водач) успяхме да замръкнем само на 15-тина минути преди да се преберем... Наложи се момчетата от хижата да ни организират спасителна акция...

- върхът е лесно достижим по туристически способ, няма нужда от въжета, карабинери и други скъпи, тежки и трудни за ползване аксесоари. Това обаче не означава, че е добра идея да тръгнете по джапанки и без връхна дреха... Виждал съм десетки абсурдни гледки, като любимата ми е тази на двойка на средна възраст - жената по плажни чехли, мъжът със сандали и тобра Billa;

- по официални данни (пътеводители, табели, карти и т.н.) маршрутът х. Вихрен - връх Вихрен отнема 2 ч. и половина. Имайте предвид, че тези неща се смятат и пишат от хора, които яко ходят. Бъдете консервативни в преценката на физическата си форма и си отпуснете малко повече. Ако се подцените - ще имате повече време да се полюбувате на гледката отгоре (ако хванете и подходящо време, естествено);

- вземете си вода! След чешмата на паркинга пред хижата има само едно поточе, при това в началото на маршрута;

- вземете си шоколад! На места ще имате нужда от една доза "power"!

- вземете си бира, за да отбележите качването! Не е като да покориш К2, но си е готино да се качиш на втория най-висок връх в страната (и трети на Балканския полуостров) и да отвориш кен с пиво;
- по-сериозното "поливане" оставете за след 2-3 часа, когато вече ще сте слезли. Малко преди х. Бъндерица има уникална кръчма. По всяко време (през летния сезон, разбира се) там се предлага чудна боб чорба, ледено студено Пиринско (това не е онова гадното Пиринско от края на 90-те, а разкошна светла бира) и хубава скара.
Качете върха, забавлявайте се и елате пак. По възможност доведете приятели, защото точно този преход има потенциала да направи от "непредубедения турист" един "начинаещ планинар".

Няма коментари: