четвъртък, 15 май 2008 г.

0,5% от една смислена инициатива






Повече от 200 велосипедисти подкрепихме идеята на организаторите от Велоеволюция ( http://www.bikevolution-bg.org/) за шествие в подкрепа на проекта за създаване на велосипедни алеи в столицата.

Трудно ми е да преценя дали бяхме "критична маса", но на моменти цялата процесия изглеждаше внушително. А съм и сигурен, че потенциалните ползватели на такива алеи в града са десетки пъти повече. Имам трима познати, които активно карат колело в градска среда. Нито един от тях не успя да се включи по следните причини: (1) болен; (2) "загряващ" за фирмено партин; (3) извън страната. Всеки един от тях би гласувал с две ръце за идеята и би се възползвал от удобството на алеи създадени специално за каращите колело.



Шествието се получи свежарско. Самата организация бе на ниво (не е лесно да затвориш топ центъра на София за коли в пиковия час...), а участниците - здравословно ентусиазирани. ОК, имаше и леко пресилени плакати, но те май са неизбежни на подобни мероприятия. За мен лично най-амбициозното, но в същото време и оптимистично-реалистично, пожелание си остава идеята "София да се превърне във вело-столица на балканите до 2011 г". Повече информация на http://www.bikevolution-bg.org/veloalei.html.


Цялото нещо продължи около час и половина, които бяха най-бавно изминатите от мен 5-6 километра на колело:) Завършихме на едно от най-красивите места в града - фонтана пред Народния театър. Гласувахме единодушно за предложението "центърът да бъде изцяло затворен за коли на 22ри септември" и (след една бърза бира) се разотидохме:)
Весело:)
p.s. лична равносметка: 1-2 кг спестени СО2 за деня (толкова трябва да отделя Ситроенчето по пътя до офиса и обратно); ХХХ изгорени калории; няколко добри (и десет пъти повече лоши) снимки; срещнах един познат, който много трудно мога да видя в конвенционална градска среда; задоволство от подкрепата на хубава кауза






к

Няма коментари: